Zilver (2003)

Zilver (2003)

 

 

Inger Edelfeldt

Vertaald door Petra Broomans, Jennie Aarts, Hayo Banga, Juditha Caspers, Désirée Lesger, Jorieke Rutgers en Mirjam Tap

Het verhaal “Zilver” van de Zweedse auteur Inger Edelfeldt (1956) is afkomstig uit de bundel Den förunderliga kameleonten (De vreemde kameleon, 1995). Het verhaal gaat over een jonge vrouw die zich in de tijd tussen de wereld van het kind en de wereld van de volwassene bevindt. Voor de jonge vrouw in Zilver is die “tussentijd” een zoektocht naar een nieuwe identiteit, die ze uiteindelijk vindt dankzij een fiets en een spuitbus zilververf.
Edelfeldt hanteert een suggestieve vertelstijl die veel aan de lezer overlaat. Ze is karig met informatie, in Zilver komt de lezer alleen maar te weten wat de ik-figuur, de jonge vrouw, los wil laten. Van het verleden van deze jonge vrouw, de reacties van anderen op haar handelen worden alleen subjectieve puzzelstukjes getoond. Het heeft geleid tot een intrigerend verhaal dat meer vragen oproept dan het beantwoordt.

Inger Edelfeldt
Edelfeldt debuteerde in 1978 met de roman Hustru (Huisvrouw) en heeft nadien een oeuvre van twintig titels op haar naam gezet. Dat bestaat uit korte verhalen, romans, poëzie en jeugdboeken. In haar romans en verhalen thematiseert Edelfeldt onder andere de overgang van de wereld van het kind, de jonge vrouw, naar de wereld van de volwassene. Voor haar personages is het een conflictueuze overgang die ze maar moeilijk kunnen hanteren; ze zoeken hun toevlucht in andere identiteiten, waarbij ze hun lichamelijkheid afwijzen of juist de groteskheid daarvan benadrukken. De wisseling van identiteit kan ook worden gelezen als een expressie van de tegenstelling tussen het uiterlijke sociale leven van een mens en zijn onderbewustzijn. Edelfeldt vindt het belangrijk dat een mens ruimte geeft aan zijn destructieve kanten.

Janke Klok, Groningen 2004, Groningen 2003

Zilver biedt de Nederlandstalige lezer een eerste kennis-making met het werk van Inger Edelfeldt. Het is een voorproeve van een bloemlezing uit haar verhalen die in de loop van 2004 bij Wilde aardbeien zal verschijnen.

ISBN 9076905150

€5.95Prijs:
Loading Updating cart...