Radiator. Stadsverhalen (2003)

Radiator. Stadsverhalen (2003)

Jan Sonnergaard
In Memoriam

Vertaling: Femke Blekkingh-Muller & Jan Baptist

Stadsverhalen
De verhalenbundel Radiator van Jan Sonnergaard (1963-2016) sloeg in 1997 in als een bom in het anders zo vredige Deense literaire leven. Zowel onder literatoren als daarbuiten werd er veel en heftig gediscussieerd over dit boek met die vreemde titel. De satirische en (meer dan) realistische novellen van Sonnergaard, met hun onverbloemde taalgebruik, werden een begrip.

Radiator is een toegankelijk en onderhoudend boek, waarin de schrijver de lezer écht iets te vertellen heeft. Zo’n mix werd als een verademing ervaren en de Deense recensenten en lezers waren zo enthousiast over Radiator, dat het in recordtijd bovenaan de Deense bestsellerlijsten stond. Drie jaar later gebeurde hetzelfde met de opvolger, de verhalenbundel Sidste søndag i oktober (De laatste zondag van oktober).

De verhalen van Sonnergaard werpen een kritische blik op een samenleving waarin machthebbers – overal en op alle niveaus – hun macht zonder schroom misbruiken, en waarin sommigen alles hebben en anderen niets. Er is echter geen sprake van een politieke protestliteratuur, zoals Denemarken die in de jaren zeventig kende, met panklare marxistische antwoorden in overvloed. Sonnergaard is veeleer een échte moralist, die je erop wijst dat je je medemens en je omgeving moet respecteren om misstanden te voorkomen en om tot meer rechtvaardigheid te komen.

Met deze selectie uit de verhalen uit Radiator en Sidste søndag i oktober wordt het Nederlandstalig lezerspubliek de mogelijkheid geboden om kennis te maken met de spraakmakende verhalen van Jan Sonnergaard.

Anders Bay, Groningen 2003

Het vernieuwende van Sonnergaard is de sterke combinatie van verhalen met een boodschap en de taal en stijl waarin ze geschreven zijn, die blijven boeien.

Over Radiator. Stadverhalen in de pers:

“De verhalen zijn literatuur, ze vallen op door schoonheid en originaliteit!” - NBD Biblion

€21.95Prijs:
Loading Updating cart...